November 17, 2024
At Enoshima Aquarium

Following on from the success of last year, this was a one-night-only special dinner by two chefs, with the backdrop being the Big Sagami Bay Tank – the main exhibition space at Enoshima Aquarium. It was a chance to expand understanding of the current state of & issues related to the ever-changing ocean, using an array of seafood fished from the waters of Sagami Bay.

① [Nakamura Shokudo] Chef Takuto Nakamura Hassun appetizer plate
② [Mr. CHEESECAKE] Chef Koji Tamura Main dish & dessert
③ Panel discussion by the chefs & Enoshima Aquarium aquatic animal caretakers
④ Free time exploring the aquarium (including brief presentations by the caretakers)


昨年の開催に引き続き、新江ノ島水族館にて、一夜限りの特別ディナー【Bistroえのすい】〜ふじさわサスティナブルレストラン〜を開催しました。本イベントは、”水族館xシェフ”という異分野プレイヤーの協働による、新たな学びと体験の場として、昨年から始まったもので、今年で第2回目の開催となります。

ディナー会場は水族館のメイン展示、「相模湾の海」を再現した相模湾大水槽前。相模湾で水揚げされた魚を使い、Chefs for the Blueのメンバーシェフ2名が料理を作り、新江ノ島水族館のトリーター(飼育員)がお客さまへのサービスやコミュニケーションを担当しました。夜の水族館を「食を楽しむ場」に変え、魚を「見て楽しむ」対象としてだけでなく「知って考え、食べて楽しむ」対象と考える場とし、食事とともに、クロストークセッションもお楽しみいただきました。

担当シェフと提供メニュー

【中むら食堂】中村拓登シェフ
・カンパチの南蛮漬け
・クロダイの酒蒸し
・アカゼムロアジ 松風焼き 
・相模湾の魚のリエット
・メダイの煮凝り

【Mr. CHEESECAKE】田村浩二シェフ
・白身魚のブータンブラン 相模湾のビスク仕立て
・チーズケーキ


●プロジェクトメンバー

【中むら食堂】中村拓登シェフ(@takuto_nakamura831
【Mr. CHEESECAKE】田村浩二シェフ(@tam30929)

プロジェクトの概要動画はこちらをご覧ください。
https://youtu.be/ZjDjbJnoCIE